Akupunktura je zdravilna metoda, pri kateri z zabadanjem iglic aktiviramo akupunkturne točke. Izvira iz kitajske tradicionalne medicine, pri nas pa se je razvila izpeljanka, ki temelji na znanstvenih dognanjih in dopolnjuje načine diagnostike in zdravljenja zahodne medicine.

Od leta 1979 jo priporoča in priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je sprejela akupunkturo kot integrativno metodo zdravljenja za več kot 100 različnih simptomov. Deluje protibolečinsko, pomirjevalno, protivnetno in antialergijsko ter uravnava ravnovesje (homeostazo) v telesu.

V naši ambulanti z akupunkturo zdravimo predvsem bolečine zaradi degenerativnih sprememb na skeletu, glavobole, bolečine po poškodbah ali kronične bolečine po operacijah in nevropatske bolečine. Ukvarjamo se tudi s pripravo nosečnic na porod.

Običajno je za dosego učinkov potrebnih 6-10 terapij. Neposredni učinek se v obliki splošnega izboljšanja stanja in boljšega spanja izrazi že po prvi terapiji, končni učinek pa zaznavamo še tedne po zaključenem tretmaju.

Tanja Buser, dr. med.

Akupunktura

dr. med., specialistka družinske medicine