Specialistični pregled delovanja ščitnice in ultrazvok ščitnice

V Kliniki OMNIA so vam na voljo specialistični pregledi delovanja ščitnice (zmanjšano oziroma povečano delovanje ščitnice), ultrazvočni pregled ščitnice ter laboratorijske preiskave krvi, s katerimi merimo delovanje žleze ščitnice.

Zdravnik tirolog in predtavitev ščitnice

Kaj je ščitnica in kako deluje?

Ščitnica je manjša žleza v obliki metuljčka, ki se nahaja na spodnjem delu vratu. Njeno delovanje je povezano s skoraj vsemi procesi v telesu, saj izloča hormona T4 in T3, ki uravnavata temperaturo telesa, bitje srca in metabolizem. S tem izločanje te endokrine žleze vpliva na delovanje vseh pomembnih organov v telesu, vključno z možgani in srcem. Vpliva tudi na kožo, kosti in mišice in praktično na vse presnovne procese v telesu. Več o zdravju ščitnice in težavah, ki nastanejo ob nepravilnem delovanju, si lahko preberete tukaj.

 

Nepravilno delovanje ščitnice

Težave s ščitnico najpogosteje prizadenejo ženske med 20. in 50. letom starosti, najpogostejši vzrok nepravilnega delovanja ščitnice pa avtoimunsko vnetje. Ščitnica je lahko premalo ali preveč aktivna. V prvem primeru proizvaja premalo ščitničnega hormona (hipotiroidizem), v drugem pa ga proizvaja preveč (hipertiroidizem).

Posledice nepravilnega delovanja ščitnice

Ker ščitnica vpliva na toliko različnih procesov v telesu, je njeno nepravilno delovanje težko prepoznati kot sindrom bolezni. Simptomi nepravilnega delovanja ščitnice so nespecifični in zato pogosto spregledani. Ob prepoznavi spodaj naštetih se lahko odpravite na specialistični pregled delovanja ščitnice v Kliniko OMNIA, kjer se vam bomo v celoti posvetili in bo zdravnik specialist s kliničnim pregledom, preiskavo krvi  in UZ pregledom ščitnice preveril morebitno bolezen ščitnice in vas nato ustrezno zdravil. 

Simptomi: 

 • izčrpanost, utrujenost tudi po dobrem spancu, 
 • depresija in žalost, 
 • živčnost in tesnoba,
 • izpadanje las in krepasti lasje,
 • težave s preveliko težo ali pospešeno hujšanje,
 • spremembe menstrualnega ciklusa,
 • slaba prebava,
 • suha koža,
 • boleče mišice
 • občutek mraza oziroma obilno potenje
 • otekanje nog in rok, občutek zatečenega obraza oziroma oči ob jutrih

utrujenost zaradi ščitnice

Potek pregleda

Če boste na posvetu v Kliniki OMNIA omenili nekaj zgoraj naštetih  simptomov oziroma povedali, da sumite na nepravilno delovanje endokrine žleze ščitnice, se bo zdravnik odločil za odvzem krvi, s katerim bo preveril raven ščitničnih hormonov in protiteles v krvi, opravil bo tudi UZ pregled žleze, ki omogoči zdravniku vpogled v velikost in zgradbo ščitnice.

Ultrazvok scitnice

Zdravnik tako postavi diagnozo:

 • ali ima pacient hipotiroidizem oziroma zmanjšano delovanje žleze, ki je najpogosteje avtoimunska bolezen ščitnice. V tem primeru predpiše nadomeščanje hormona ščitnice v obliki tablet in pacientu omogoči normalno življenje.
 • Lahko gre za povečano delovanje ščitnice, hipertiroidizem. Lahko se zdravi z zdravili ali z radioaktivnim jodom, redkeje kirurško. 
 • V manjšem odstotku (približno 200 primerov na leto) gre za raka ščitnice. Ob sumu na raka ščitnice, ki je pri svetovni populaciji sicer redka oblika raka, se opravijo še nadaljnje preiskave ščitnice (punkcija) in krvi ter napotitev na ustrezno zdravljenje. 

Po pregledu

Testiranja oziroma specialistični pregled se po navadi še nekajkrat ponovi, da zdravnik poišče ustrezno raven sintetičnih hormonov oziroma terapije, ki vam jo predpiše. Zdravljenje pri tirologu se navadno usmeri k rednejšemu spremljanju pri osebnem zdravniku z dodatnimi preiskavami pri tirologu.

tirolog in pregled ščitnice

Stranski učinki in možne komplikacije

Sintetični hormoni, namenjeni za zdravljenje težav s ščitnico, nimajo stranskih učinkov, saj je hormonski preparat enak tiroksinu, ki ga izdela in izloča ščitnica. 

Za vsa dodatna vprašanja in obrazložitve smo vam v Kliniki OMNIA vedno na voljo.

Lucija Vlaović, dr. med.

Ščitnica

dr. med., specialistka nuklearne medicine

Preveri proste termine