Ultrazvočne preiskave so neboleč, varen in hiter specialistični pregled posameznih delov telesa, s katerim poskušamo razjasniti zdravstvene težave ali slediti razvoju bolezni, pri ginekološkem ultrazvoku nosečnic pa slediti razvoju ploda oziroma otroka.

Klinika OMNIA nudi ultrazvočne preiskave različnih področij telesa – trebuha, ščitnice, žil na nogah, ven, arterij, dojk, vratu, vratnih žil, trebušne aorte, renalnih arterij, ginekoloških ultrazvočnih preiskav, preiskav ploda in drugih.ultrazvočne preiskave

Zdravnik specialist s pomočjo ultrazvočnega aparata in sonde pregleda, kaj se dogaja v notranjosti telesa oziroma v tkivih in žilah. Slika, ki ob tem nastaja v realnem času, razkriva morebitne anomalije, ki zgolj s fizičnim pregledom specialistu niso vidne. Ultrazvok uporablja valove in ne sevanja, zato je človeškemu telesu popolnoma neškodljiv, prav tako pa za pacienta ne predstavlja nobenih posebnih priprav in je brez okrevanja, saj se nemudoma po pregledu lahko vrnete k vsakodnevnim opravkom.

Kaj je ultrazvok?

ultrazvočna preiskava
Ultrazvočni pregled arterij nog

Ultrazvok je razširjena diagnostična metoda pregledovanja notranjosti telesa, ki jo uporabljajo zdravniki specialisti z najrazličnejših področij. V Kliniki OMNIA opravljamo širok spekter ultrazvočnih preiskav, saj  z njim slikamo trebuh, dojke, vrat in ščitnico, žile (na vratu, nogah, trebušna aorta, renalne arterije…), testise, mehka tkiva, sklepe itd.

Gre za neinvazivno, ponovljivo in povsem varno radiološko preiskavo. Ultrazvočni valovi so pravzaprav zvok s frekvenco nad človeškim slišnim pragom, ki jih v telo pošiljamo skozi posebno sondo. Valovi se odbijajo od človeških tkiv in notranjih organov, naprava pa to pretvori v dvodimenzionalno sliko, ki jo v realnem času prikaže na ekranu. Zdravnik specialist sondo ves čas premika, da dobi boljši vpogled v obravnavano področje z več strani. Ultrazvok omogoča tudi sliko premikajočega se organa, na primer srca.

Kdaj na ultrazvok?

bolečine v trebuhuPreventivne in redne preglede enkrat letno priporočamo na področjih, kjer se lahko razvijejo različne vrsta raka (na primer rak dojke, rak prostate …).

Na ultrazvok se je dobro naročiti tudi ob nepojasnjenih bolečinah v trebuhu, ledvenem predelu, poškodbah ali bolečinah sklepov, mišicah in tetiv, pri tipni formaciji, nepojasnjenih motnjah prehrane, hujšanju ali pridobivanju telesne teže, pri povišani temperaturi ali nenormalnih laboratorijskih izvidih krvi ali urina.

Pred preiskavo

Na ultrazvočno preiskavo se pacientu ni potrebno posebej pripravljati. Posebnost sta le ultrazvočna preiskava trebuha, saj naj bi pacient bil praviloma 8—12 ur prej tešč, ter za pregled spodnjega dela trebuha, pri katerem naj bi imeli poln sečni mehur, zato je pred pregledom dobro spiti več tekočine in ne odvajati. Pri pregledu trupnega predela lahko zvočne valove močno ovira zaplinjeno črevesje, zato naj pacient dan prej uživa le lahko prebavljivo prehrano, ki ne napenja.

Za pregled vratu, mišic, dojk, okončin, ožilja  in ostalih tkiv predhodna priprava ni potrebna.

Področje, ki ga bo zdravnik preiskal z ultrazvočno sondo, boste slekli do kože, na teh mestih boste prav tako odstranili ves nakit.

Med preiskavo

Ultrazvok je neboleč in ni neprijeten, večina pregledov se opravi precej hitro, v roku 20—30 minut. Namestili se boste na oblazinjeno mizo, na obravnavano področje bo zdravnik nanesel nekaj gela na vodni osnovi, ki služi za boljši stik s sondo. Sondo bo nežno prislonil na obravnavani del telesa in jo premikal ter s slike na ekranu preučil videno.

Gel za ultrazvok

 

Po preiskavi

Po preiskavi boste s papirnato brisačko obrisali gel s kože ter se nemudoma vrnili k vsakdanjim opravkom ali v službo.

Možni stranski učinki in zapleti

Ultrazvočni valovi ne povzročajo nobenih znanih škodljivih stranskih učinkov, povsem so znani tudi po tem, da so varni tudi za nosečnice. Ultrazvok nosečnice

Čakalne dobe v javnem zdravstvu so iz dneva v dan daljše, bolezen in druga zdravstvena stanja in bolečine pa ne čakajo.

Zato ne čakajte na težave, temveč se naročite na ultrazvočni pregled v Kliniki OMNIA na  info@klinika-omnia.si oziroma nas pokličite na 059 103 103  in se dogovorite za najhitrejši možni termin, ki vam ustreza.

mag. Mitja Četina, dr. med.

Ultrazvok

dr. med., specialist radiologije

Preveri proste termine
Anita Dobrovolec, dr. med.

Ultrazvok

dr. med., specialistka radiologije

Preveri proste termine
Kristian Sedmak, dr. med.

Ultrazvok

dr. med., specialist interne medicine

Preveri proste termine