Začetki bolezni srca so pogosto neopazni, težave se kažejo zelo počasi in jih zaradi tega težko prepoznamo. So pa ravno bolezni srca eden najpogostejših vzrokov smrti. Zelo pomembno je, da ob prvih znakih morebitnih težav s srcem ali z zavedanjem, da sodite v skupino z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni, opravite preventivni kardiološki pregled, ob že postavljeni diagnozi pa redno spremljate stanje najpomembnejšega organa telesa in tako pod strokovnim vodstvom brez čakalnih dob kar najbolje poskrbite za svoje srce.

V Kliniki OMNIA med drugim nudimo tudi kardiološki pregled, ultrazvoka srca ter EKG (elektrokardiogram). Tako boste v manj kot desetih dneh prišli do posveta in pregleda pri vrhunskem zdravniku kardiologu, ki si bo vzel čas za temeljit pregled in pogovor ter opravil potrebne preiskave glede na informacije, ki jih bo od vas prejel. Pri težavah s srcem je zagotovo najpomembnejša preventiva ali vsaj hitro odkrivanje težav, zato ne odlašajte s prvim posvetom.

Kaj je kardiologija in katere preglede nudimo v Kliniki OMNIA?

Kardiologija je veja medicine, ki raziskuje in se ukvarja s kardiovaskularnim sistemom, torej s srcem in ožiljem. Zdravnik kardiolog je torej specialist za prepoznavanje bolezni srca in ožilja. V Kliniki OMNIA vam nudimo:

 • kardiološki pregled (osebni posvet z zdravnikom – pregled vaše morebitne dosedanje dokumentacije, razširjen kardiološki pregled, ocena življenjskega sloga za oceno dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, zdravnikovo mnenje glede spremljanja kardiološkega stanja oziroma zdravljenja ali nadaljnjih preiskav);
 • ultrazvočni pregled srca (ultrazvok nam daje možnost vpogleda v notranjost telesa, tako si z UZ srca ogledamo obliko in velikost srca, njegovo delovanje ter morebitne motnje pri krčenju ali sproščanju srčne mišice, obliko in delovanje srčnih zaklopk, vse pretoke v posameznih delih srca in velikih žil ter smo pozorni na spremembe v okolici srca);
 • elektrokardiogram ali EKG (EKG je zdravnikov osnovni način analize srčnega delovanja za odkrivanje bolezni srca, na primer motnje srčnega ritma ali prekrvavitve srčne mišice).

Kdaj na kardiološki pregled?

Preventivni kardiološki pregled svetujemo vsem, ki imate povečane dejavnike tveganja za nastanek srca in ožilja:

 • nezdrav življenjski slog – nezdrava prehrana, pomanjkanje rednega gibanja, povečana telesna teža ali debelost;
 • holesterol in obloge na žilnih stenah;
 • povišan pritisk;
 • sladkorna bolezen;
 • dolgotrajna intenzivna športna aktivnost;
 • povečana izpostavljenost stresu.

Kardiološki posvet svetujemo ob pojavu simptomov, ki lahko kažejo na težave s srcem:

 • bolečine in stiskanje v prsnem košu;
 • omotičnost;
 • kratkotrajna izguba zavesti;
 • občutek razbijanja srca;
 • hitra zadihanost.

Redni specialistični kardiološki pregledi oziroma spremljanje bolezni ob že postavljeni diagnozi: svetujemo pacientom, ki želijo redno in kar se da pogosto spremljati potek svoje srčno-žilne bolezni, saj lahko tako pravočasno odreagiramo v primeru sprememb ali poslabšanja stanja.

Pred, med in po kardiološkem pregledu

Za kardiološki pregled, pa naj gre za posvet z zdravnikom, UZ srca ali EKG, ni potrebne posebne priprave. Pacient naj bo oblečen tako, da lahko zgornji del oblačila sleče. Posvet traja okoli 30 minut ali več, odvisno od tega, za katero preiskavo ali kombinacijo le-teh gre. Po kardiološkem pregledu se boste lahko brez težav vrnili k vsakodnevnim opravkom. Rezultate oziroma postavljeno diagnozo boste prejeli takoj.

Stranskih učinkov ali zapletov pri naštetih kardioloških pregledih ni.

Spremljajte svoje srce v Kliniki OMNIA

Najboljša obramba pred nevarnimi bolezenskimi stanji je preventiva, ki je z modernimi napravami in strokovnim znanjem kardiologa Klinike OMNIA oddaljena le en klic. Pokličite nas na 059 103 103 ali nam pišite na info@klinika-omnia.si in si zagotovite kardiološki pregled v manj kot desetih dneh. Pri nas ste pacienti na prvem mestu, zato sta dobro počutje in hitro znani rezultati pregleda naša obljuba. Dobrodošli v Kliniki OMNIA!

 

Ksenija Rovan Krivec, dr. med.

Kardiologija

dr. med., specialistka kardiologije in interne medicine

Preveri proste termine
Petra Zagožen, dr. med.

Kardiologija

dr. med., specialistka kardiologije in interne medicine

Preveri proste termine