V Kliniki OMNIA so vam na voljo specialistični pregledi Gastroenterologije.

KDAJ OBISKATI GASTROENTEROLOGA?

Obisk gastroenterologa, specialista za bolezni prebavil, je priporočljiv v naslednjih primerih:

  •  Pogoste ali kronične bolečine v trebuhu. Če se soočate s stalnimi ali ponavljajočimi se bolečinami v trebuhu, je pomembno poiskati strokovno mnenje.
  • Težave s prebavo. To vključuje pogoste prebavne motnje, kot so zgaga, napenjanje, driska ali zaprtje, ki trajajo dlje časa.
  • Spremembe v blatu.  Krvavitev, nenavadna barva ali konsistenca blata ter nenadne ali trajne spremembe v črevesnih navadah so razlog za obisk.
  • Nenadna izguba teže brez očitnega razloga. Če opazite nenadno izgubo teže, ki je ne morete povezati z dieto ali spremenjenim načinom življenja, je to lahko znak težav s prebavili.
  • Težave s požiranjem. Občutek, da hrana obtiči v požiralniku, ali težave pri požiranju so lahko znak za obisk gastroenterologa.
  • Družinska anamneza bolezni prebavil. Če v vaši družini obstaja zgodovina bolezni prebavil, kot so vnetna črevesna bolezen, celiakija ali rak na prebavilih, je priporočljiv preventiven pregled.
  • Kronična utrujenost in anemija.  Ti simptomi so lahko posledica nezadostne absorpcije hranil v prebavilih.
  • Refluks ali zgaga

Če standardni ukrepi in zdravila ne olajšajo simptomov, je priporočljivo poiskati strokovno pomoč.

Obisk pri gastroenterologu lahko pomaga diagnosticirati in zdraviti številne bolezni prebavil, izboljšati kakovost življenja in v nekaterih primerih preprečiti resnejše zdravstvene težave.  Specialistični pregled, je namenjen ugotavljanju vzrokov za vaše težave in iskanju najboljših rešitev za njihovo odpravo.

Po temeljitem pogovoru o zgodovini pacientovih bolezni in trenutnih simptomih, gastroenterolog izvede fizični pregled in po potrebi zahteva vzorčenje krvi za laboratorijske analize.

Če se iz prvotnega pogovora razkrijejo vzroki za pacientove zdravstvene težave, gastroenterolog lahko predlaga primerne spremembe v prehrani in higieni ter predpiše zdravljenje.

V situacijah, ko vzrok za težave ni očiten, gastroenterolog skupaj s pacientom načrtuje nadaljnje diagnostične postopke, kot so endoskopski pregledi zgornjega in spodnjega dela prebavil, pregled tankega črevesa in žolčevodov, ali izvajanje ultrazvočnih in rentgenskih slikanj.