• 645

Končno smo dočakali poletje!

Iz dolge in deževne pomladi smo skočili v vroče poletje. Naj gre zaščita z nami! Z višanjem temperatur se naglo krajšajo tudi naša oblačila in vse več časa preživimo na prostem.

Tako je naša razgaljena koža bolj izpostavljena soncu. Po dolgem deževnem obdobju se sicer čuti, kot da nam sončni žarki prijetno poljubljajo kožo s svojo toplino, a naj vas občutek ne prevara, saj so ultravijolični žarki za vas lahko celo smrtni. Govorimo o najhujši posledici izpostavljanja soncu – kožnemu raku.

Škodljivi sončni žarki

Žarki sončne svetlobe so različnih valovnih dolžin, na človeško kožo najbolj vplivajo UVA žarki, ki povzročajo opekline ali pordelo kožo, ter UVB žarki, ki na koži pustijo posledice v obliki okvar celic.

Kožo izsušijo, obarvajo, pri prekomerni izpostavljenosti pa pride do vnetij in luskastih okvar, ki že pomenijo stanje pred rakom.

Zadnjih nekaj let je osveščenost o škodljivostih UV žarkov sicer napredovala, saj je vse manj »rekreacijskega« poletnega sončenja, ljudje se soncu manj izpostavljamo v času, ko je najmočnejše – med 11. in 16. uro – uporabljamo pa tudi kreme z visokim zaščitnim faktorjem.

Kljub temu pa na škodljivost sonca občasno kar pozabimo: na primer v drugih letnih časih (sonce je močno in UV žarki prodirajo skozi nezaščitene predele kože skozi vse leto!), kadar je oblačno, med športnimi aktivnostmi, med druženjem na prostem …

Koži najbolj škodljivi so torej UVB žarki, ki jim je koža dalj časa izpostavljena; najpogosteje se kožni rak pojavi na obrazu, pleši, ušesih (tovrstna področja so značilna predvsem za blažjo obliko kožnega raka, imenovanega bazalnocelični karcinom, na obrazu pa ploščatocelični karcinom), ramenih in rokah, glede na vrsto kožnega raka pa lahko tudi kjer koli po telesu.

Bolj podvrženi so mu svetlopolti ljudje, sicer pa ta rak ne izbira spola ali let, za kožnim rakom lahko namreč zbolijo tudi otroci.

Dobra novica je, da je večina oblik kožnega raka ozdravljivih, a le, če ga odkrijemo dovolj zgodaj.

Smrtonosni maligni melanom

Najnevarnejša oblika kožnega raka je maligni melanom, ki se, če ga ne odkrijemo dovolj zgodaj, razširi po telesu in je v naprednem stadiju skorajda neozdravljiv.

Nastane tako, da pigmentne celice mutirajo in se pričnejo širiti po površini ter v notranjost kože. Do spremembe pride, ko UVB žarki poškodujejo celične DNK (intenzivno sončenje, solarij).

Ko mutirane celice dosežejo krvni obtok pod kožo, se rak razraste oziroma metastazira na bližnje bezgavke in druge organe. V tem, četrtem stadiju, je melanom skorajda povsem smrtonosen.

Od pojava spremembe na koži, torej prvega stadija melanoma, do zadnje, četrte faze, lahko mine od nekaj mesecev do pet let, zato je nujno redno spremljanje sprememb na koži.

Kako ločimo znamenje od malignega melanoma?

Maligni melanom lahko nastane iz že obstoječega znamenja na koži ali se pojavi na novo na zdravi koži.
Kako lahko s samopregledovanjem, ki je ključna za pravočasno odkrivanje kožnega raka, prepoznamo nevarno kožno spremembo?

Dermatologi svetujejo, da se že zgodaj pričnemo samopregledovati – tako dobro poznamo obstoječa znamenja na svoji koži in opazujemo njihove morebitne spremembe, oziroma spremljamo vsa novonastala znamenja, bulice, pike in podobno.

A kako naj med pregledi ločimo neškodljivo znamenje od malignega melanoma? Po angleško sledimo kraticam ABCDE – oblika, rob, barva, velikost ter razvoj znamenja:

 • Asymmetry oziroma asimetrija: oblika znamenja – če je okroglo in simetrično, ni razloga za preplah, k dermatologu pa se napotimo, če je asimetrične oblike.
 • Border oziroma rob znamenja: rob znamenja mora biti pravilen in raven, nevarnost nakazuje nepravilen rob z izrastki.
 • Color ali barva: kakšne barve je znamenje – nenevarno enobarvno ali v različnih odtenkih rjave vse do črne.
 • Dimension ali velikost/premer: navadno znamenje je veliko do 6 mm, nevarno znamenje pa nad 6 mm.
 • Evolution oziroma razvoj: ali v zadnjem času pri katerem od svojih znamenj opazite spremembo v obliki, velikosti, barvi in robu znamenja? Melanomi v daljšem časovnem obdobju spreminjajo svojo velikost, obliko in barvo, zato jih, če samopregledujemo svoja znamenja, lahko ujamemo še v zgodnji in nenevarni, ozdravljivi fazi.

Kaj lahko storimo sami?

Ključno pri ohranjanju zdrave kože je torej, da poznamo škodljivost sončnega UV sevanja ter zavedanje lastnega telesa ter njegovo redno spremljanje.

zaščita kože s kremo

Dermatologi za preprečevanje nastanka rakavih kožnih sprememb svetujejo:

 •  izogibanje soncu med 11. in 16. uro;
 •  nošenje pokrival ter sončnih očal z UV filtri;
 • redno uporabo krem z zaščito pred UVA in UVB žarki z visokim zaščitnim faktorjem (vsaj SPF 30). Kremo je potrebno nanašati večkrat na dan (na primer po plavanju, ob potenju med športnimi aktivnostmi);
 • izogibanju potencialno nevarnemu sončenju v solarijih, saj tudi solariji oddajajo določen del UV spektra v svetlobi;
 • redno samopregledovanje in spremljanje starih ter novonastalih kožnih znamenj in drugih sprememb.

Preventiva je najboljša zaščita!

Dermatologi priporočajo 10-minuten pregled enkrat mesečno – če poznate svoja pigmentna znamenja, lahko nemudoma opazite spremembe oziroma pojav novih znamenj.

Večina melanomov raste popolnoma neopazno in so ob opaznih spremembah (krvavitve, srbečica, povečanje) že v poznejši fazi, ko je zdravljenje veliko težje, morda pa je zanj celo že prepozno.

Ob rednem pregledovanju in zgodnjem odkritju melanoma, pa je verjetnost ozdravitve nad 90-odstotna.

Če upoštevamo priporočila in se ne izpostavljamo soncu in se redno samopregledujemo, torej za svoje zdravje naredimo že precej.

Najbolj učinkovita preventiva pa je obisk strokovnjaka, izkušenega dermatologa, ki z dermoskopijo (nebolečim pregledom znamenj pod povečavo) opravi celovit pregled kože.

Še posebej se tak neinvaziven pregled svetuje ljudem s povečanim tveganjem za kožnega raka:

 • svetlopoltim ljudem s svetlimi očmi;
 • ljudem, ki pogosto uporabljajo solarij;
 • ljudem, ki so izpostavljeni soncu (zaradi narave dela, zunanjega športa oziroma hobijev);
 • ljudem z večjim številom pigmentnih znamenj po telesu;
 • ljudem z genetsko nagnjenostjo h kožnemu raku oziroma tistim, ki so kožnega raka že preboleli.

V kliniki OMNIA nudimo celovito ponudbe za lepo in zdravo telo, zato nudimo tudi dermatološki pregled pri strokovnjakinjah, specialiskah dermatologije: Mojci Sever, dr. med., Ani Slana, dr.med. in Maji Marovt, dr.med.

»Pogosto se zgodi, da ljudje pridejo pokazati le eno znamenje, zaradi katerega jih skrbi, a se na koncu izkaže da le to ni problematično, temveč se za nevarno izkaže katero drugo. Zato je priporočljivo dermatologinji pokazati vse svoje pike in pikice
dr. Mojca Sever, dermatologinja Klinike OMNIA

Rak ne počiva, nikar ne odlašajte!
Bodite vestni in delujte preventivno, še danes rezervirajte svoj posvet in neboleč preventivni pregled znamenj pri dermatologinji v Kliniki OMNIA. Za svoj termin pišite na info@klinika-omnia.com ali nas pokličite na 059 103 103. Skupaj bomo poskrbeli za vašo zdravo kožo!