urinska inkontinenca
  • 3

Pogosta težava predvsem odraslih žensk, o kateri zelo nerade spregovorijo, je stresna urinska inkotinenca. Gre za nekontrolirano in neželeno uhajanje urina med vsakdanjimi opravki. K sreči je zdravljenje zelo uspešno z uporabo laserske tehnologije.

Stresna urinska inkontinenca

Zaradi stresne urinske inkontinence  (SUI) se pojavlja neželeno uhajanje urina – največkrat med kašljanjem, kihanjem, med hojo po stopnicah, tekom, med smejanjem in spolnimi odnosi. Do tega pride zaradi oslabelega zapiralnega mehanizma sečnice, kar je lahko posledica popuščanja tonusa mišic medeničnega dna, obporodnih poškodb, debelosti, dvigovanja težkih bremen, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov ali genetske predispozicije. Vzrok SUI je torej v nezadostnosti delovanja struktur medeničnega dna, predvsem vezivnih tkiv, ki dajejo oporo sečnici in mehurju.

posledice urinske inkontinence

SUI prizadene več kot tretjino žensk v menopavzi, pojavi pa se tudi že pri mlajših ženskah. Za pacientko so težave zelo moteče, močno vplivajo na samopodobo in samozavest. Ženska se zaradi strahu in sramu pred neprijetnimi vonjavami izogibajo družabnemu življenju, pogosto tudi spolnemu življenju, zato začnejo trpeti odnosi s partnerjem in svojci, povečuje se odsotnost z delovnega mesta … Po navadi pacientke ne želijo spregovoriti o svoji težavi, jo prikrivajo in ne poiščejo zdravniške pomoči v zgodnji fazi, temveč, ko je že prepozno in je edina rešitev le še operacija.

Če pa se stresna urinska inkontinenca odkrije v zgodnji ali zmerni fazi, pa se popolnoma uspešno lahko zdravi z neinvazivnim pristopom, ki ne potrebuje dolgega okrevanja – z lasersko tehnologijo. Z laserjem osvetljujemo stene nožnice, toplotni učinek povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice, ki se ponovno odebeli, skrči in nudi oporo mišicam medeničnega dna, kar vpliva na ponovno uspešno delovanje mehanizma sečnice. Pri laserskem posegu ni rezov, ni krvavitev, okrevanje je kratko, stranskih učinkov pa pravzaprav sploh ni.

 

Pred posegom

Pred posegom se zdravnica s pacientko najprej pogovori, med ginekološkim pregledom pa ugotovi statiko medeničnega dna ter oceni stopnjo stresne urinske inkontinence. Če je le-ta blažja do zmerna, je pacientka primerna kandidatka za lasersko zdravljenje SUI.

Poseg

Za sam poseg ni posebnih omejitev – ne motijo vstavljen maternični vložek, sterilizacija, hormonska kontracepcija ali hormonsko nadomestno zdravljenje – pacientka le ne sme imeti menstruacije na dan posega.

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence poteka kar na ginekološkem stolu in traja le okoli 10 minut. Zdravnica in pacientka imata zaradi laserskih žarkov ves čas trajanja posega nadeta zaščitna očala. Da je postopek povsem neboleč, poškropimo vhod v nožnico z lokalnim anestetikom. Zdravnica v nožnico vstavi poseben ginekološki kljun in s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo steno nožnice, nato pa lasersko sondo zamenja in osvetljuje še vhod v nožnico. S tem je poseg zaključen. Ker sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice pogosto povezana oziroma se prepletata, ju lahko s preprosto menjavo laserske sonde v Kliniki OMNIA zdravimo hkrati.

Po posegu

Po laserskem zdravljenju pacientka takoj odide domov oziroma po opravkih. Nožnica je minimalno občutljiva, opazili boste prozoren izcedek, ki traja dva do tri dni. Zdravnica vam bo za teden dni odsvetovala spolne odnose in kopanje v stoječi vodi.

Po enem mesecu se boste vrnili na kontrolni pregled. S pogovorom in ginekološkim pregledom bomo ugotovili učinek postopka ter po potrebi postopek ponovili.

V več kot 90 % nam pacientke poročajo o bistvenem izboljšanju stresne urinske inkontinence, v 68 % pa z njo celo nimajo nobenih težav več.

intimno zdravje

Možni stranski učinki in zapleti

Pri uporabi kvalitetnega laserja v rokah izkušenega zdravnika zapletov in stranskih učinkov praktično ni.

V Kliniki OMNIA uporabljamo le vrhunsko medicinsko opremo, med katero sodi tudi laser najsodobnejše tehnologije. Zdravniki pod vodstvom estetske kirurginje in direktorice Klinike OMNIA Daše Kovačič Beković, dr. med., delujemo kot izkušen in povezan tim, prav tako pa se nenehno izobražujemo in nadgrajujemo svoje specialno znanje. Tako ste lahko prepričani, da ste v izkušenih in varnih rokah.