zdrava nožnica
  • 3

Zdravljenje sindroma ohlapne nožnice z laserjem je neinvazivna, varna in učinkovita rešitev za ženske, ki imajo preširoko nožnico.

Do sindroma ohlapne nožnice pride zaradi različnih dejavnikov, ki vplivajo na steno nožnice. Ženska navadno opazi, da občutek v intimnih predelih ni več enak, predvsem spolnost doživlja manj intenzivno. Pogosto se tem težavam pridružuje še urinska inkontinenca, ni pa nujno.

Najnovejši neinvazivni pristop z laserskim posegom je uspešna in varna metoda zdravljenja, ki je hkrati tudi edina učinkovita. Do sedaj smo sindrom ohlapne nožnice reševali le operativno, s sprednjo in zadnjo vaginalno plastiko, kar pa je s sabo prineslo daljše okrevanje, več pooperativnih težav, učinek pa ni bil povsem zadovoljiv. Metoda pomlajevanja nožnice z laserjem pa je neinvazivna, kratkotrajna (traja manj kot pol ure), okrevanje je minimalno, rezultati pa v skoraj vseh primerih pacientko zadovoljijo oziroma opazijo občutno izboljšanje.

Sindrom ohlapne nožnice

sindrom ohlapne nožnice

Razširjeno nožnico ženska zazna kot spremenjen občutek v intimnih predelih. To je opazno predvsem med spolnimi odnosi, ki jih s parterjem doživljata manj intenzivno, saj je zaradi razširjene nožnice zmanjšano trenje ob spolnem aktu. Do sindroma ohlapne nožnice pride zaradi različnih dejavnikov, ki vplivajo na steno nožnice, da se razširi: staranje, prirojena slabost vezivnega tkiva ali  prekomerno raztezanje nožnice ob porodu. V preteklosti so estetski kirurgi z neinvazivnimi pristopi bili neuspešni, operativni pristop (sprednja in zadnja vaginalna plastika) pa je bil za pacientke neugoden, saj je zahteval daljše okrevanje, pacientke so imele več pooperativnih težav, zdravstveno zavarovanje posega ni krilo, povrhu pa s samim rezultatom pacientke niso bile povsem zadovoljne. Odkar se v estetski ginekologiji uporablja tudi laser, pa s povsem neinvazivnim pristopom v 95 % uspešno zdravimo sindrom ohlapne nožnice. Z lasersko svetlobo osvetljujemo celotno vaginalno steno in vhod v nožnico, kar povzroči preoblikovanje, prerazporeditev in ponovno rast kolagena. Tkiva, ki jih osvetljujemo z laserjem, se zaradi ponovnega nastajanja kolagena odebelijo in preoblikujejo, posledično se nožnična cev zoža.

Pred posegom

Sodobna in zares učinkovita metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice poteka z uporabo laserja. V Kliniki OMNIA uporabljamo najsodobnejši laser, kot vsak drug poseg pa tudi pomlajevanje nožnice pričnemo s pogovorom med pacientko in zdravnico in pregledom. Med ginekološkim pregledom zdravnica ugotavlja statiko medeničnega dna in preveri, ali gre res za sindrom ohlapne nožnice. Če ne ugotovi bistvenega zdrsa maternice ali nožnice, pacientki svetuje fotopomlajevanje z laserjem.

pregled pri ginekologu

Poseg

Za sam poseg ni posebnih omejitev – ne motijo vstavljen maternični vložek, sterilizacija, hormonska kontracepcija ali hormonsko nadomestno zdravljenje – pacientka le ne sme imeti menstruacije na dan posega.

Lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice poteka kar na ginekološkem stolu in traja manj kot pol ure. Zdravnica in pacientka imata zaradi laserskih žarkov ves čas trajanja posega nadeta zaščitna očala. Da je postopek povsem neboleč, poškropimo vhod v nožnico z lokalnim anestetikom. Zdravnica v nožnico vstavi poseben ginekološki kljun, vanj vstavi 360° lasersko sondo in s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje celotno steno nožnice.

Ginekološki kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje še vhod v nožnico. Ravno zadnji del postopka je najbolj zahteven in ključnega pomena za izboljšanje občutkov med spolnimi odnosi. S tem je poseg zaključen. Za optimalne rezultate se lasersko pomlajevanje nožnice opravi v treh ponovitvah.

Po posegu

Ker gre za neinvazivni postopek, gre pacientka lahko takoj po posegu domov in se vrne k vsakdanjim opravkom. Nožnica je nekaj dni po posegu minimalno občutljiva, zato vam bo zdravnica za en teden odsvetovala spolne odnose, v izogib okužbam pa tudi kopanje v stoječi vodi. Dva do tri dni boste verjetno opazili prozoren izcedek iz nožnice.

95 % pacientk po laserskem pomlajevanju nožnice občuti izboljšanje občutkov – učvrstitev in zožanje sten nožnice ter intenzivnejše doživljanje intimnosti s partnerjem. Osvetljevanje z laserjem v povprečju za 17 % zoža stene nožnice.

po uspešnem posegu

Možni stranski učinki in zapleti

Ker s fototermalnim učinkom vplivamo na kolagenska vlakna v tkivu nožnice, se tkivo le odebeli, zato stranskih učinkov ali drugih zapletov pri tem posegu ni pričakovati. Zdravljenje sindroma ohlapne nožnice z laserjem je izjemno varen in učinkovit postopek. Izbrati morate preverjenega estetskega kirurga z izključno vrhunsko opremo in najboljšim laserjem na tržišču, oboje pa najdete prav v Kliniki OMNIA.