• 831

Koža je človekov največji in najbolj vsestranski organ. Ščiti nas pred vplivi okolja, zaznava dotike, uravnava telesno temperaturo, se nenehno obnavlja in spreminja.

A njeno spreminjanje je lahko za nas tudi izjemno nevarno – iz nedolžne rjave pike oziroma znamenja lahko pod določenimi pogoji nastane kožni rak, če se pravočasno ne odločimo za njihovo odstranjevanje.

Zato je za vsakega posameznika pomembno, da spremembe na koži redno spremljamo.
A kako ločimo med normalnimi in nevarnimi spremembami?
Ter kaj storiti, ko opazimo sumljivo znamenje?
Ali lahko kakšen kožni izrastek odstranimo, tudi če nas moti zgolj iz estetskih razlogov?

Klinika OMNIA nudi vse odgovore na enem mestu.

Kožne spremembe in njihovo odstranjevanje

Na koži ali v podkožju se pogosto naredijo spremembe:

  • ateromi ali zamašene lojnice,
  • lipomi oziroma mehke zatrdline povečanega maščobnega tkiva,
  • različni kožni izrastki (fibromi, bradavice).

Naštete spremembe so zdravju popolnoma neškodljive in se za njihovo odstranitev večinoma odločamo zaradi estetskih razlogov, ali da se izognemo poškodovanju zaradi drgnjenja oblačil in podobno.

Na koži pa se pojavljajo tudi barvaste spremembe, ki jih poznamo vsi – znamenja.

Rjavo obarvana pigmentna znamenja oziroma pike nas spremljajo že od rosnih let, a so v nekaterih primerih lahko tudi smrtno nevarne – ko celice v znamenju mutirajo in postanejo rakave, govorimo o kožnem raku.

V Kliniki OMNIA boste na prvem posvetu z eno izmed naših zdravnic pregledali moteče izrastke in se pogovorili o njihovi odstranitvi.

V kolikor bo pregled potrdil, da gre za eno izmed nenevarnih kožnih sprememb, bo zdravnica ocenila, ali ga bo odstranila lasersko ali kirurško. Pri zamašenih lojnicah, ateromih in lipomih se kirurginja največkrat odloči za kirurško odstranitev z rezom in odstranitvijo tvorbe.

Zaradi znanja in izkušenj s področja plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije je odstranitev opravljena ne samo strokovno, ampak tudi estetsko, da boste z rezultatom zadovoljni in odstranitev čim manj opazna.

Odstranitev poteka pod lokalno anestezijo, področje rane pa do odstranitve šivov oziroma kontrolnega pregleda ne smete zmočiti, sicer lahko načeloma vse opravljate normalno.

Pri sumljivih znamenjih, kjer bi lahko šlo za maligno spremembo, pa vas bo v Kliniki OMNIA pregledala še ena izmed strokovnjakinj na področju preventive kožnih sprememb – izkušena dermatologinja.

Kdaj je znamenje lahko nevarno zdravju?

Kožni rak je eden najpogostejših malignih tumorjev, saj je pogostejši od raka dojke, prostate in debelega črevesa skupaj!

Njegova pogostost v zadnjih desetletjih še narašča, saj na njegov razvoj vpliva tudi delovanje ultravijoličnega sevanja, torej je koži izjemno škodljivo izpostavljanje soncu.

V zadnjih letih se je miselnost sicer precej spremenila, a še pred nekaj leti je bila zagorela koža prava modna muha. Ljudje so se nenadzorovano izpostavljali soncu pa tudi v solarijih.

K sreči pa vsaka rjava pika na koži še ne pomeni rakave spremembe!

Že pri mlajših otrocih opazimo melanocitne nevuse ali materina znamenja, ki so povsem normalna in jih imamo vsi. Po tridesetem letu se zaradi staranja kože pojavljajo benigni kožni tumorji, na primer živo rdeči angiomi ter rjave, hrapave bradavice, ki jih je z leti vse več, a so v tej obliki popolnoma neškodljive.

Kadar pa pride v pigmentnem znamenju do mutacij v celicah, začne znamenje rasti, spreminjati obliko in barvo. To pa je vsekakor znak za alarm, saj gre najverjetneje za kožnega raka.

Če tega ne opazimo v zgodnji fazi, lahko najagresivnejša oblika kožnega raka, maligni melanom, zaseva skozi kožo v krvni obtok in metastazira v organih, kar je v 80 odstotkih vzrok smrti, povezanih s kožnim rakom.

Vrste kožnega raka in kako jih zdravimo

Ko mutacijske spremembe v pigmentnem znamenju postanejo rakave, govorimo največkrat o pigmentnem kožnem raku ali melanomu, poznamo pa tudi druge vrste kožnega raka.

odstranjevanje znamenj

Najpogostejši sta še nemelanomski vrsti karcinomov iz celic kožne vrhnjice: bazalnocelični in ploščatocelični karcinom.

Bazalnocelični karcinom se kot svetleča bunka biserne ali rožnate barve pojavi na soncu najbolj izpostavljenih delih telesa – obrazu (veke, ustnice, nos, ušesa, lica) ali udih.

Najbolj izpostavljena je populacija nad 60 let, gre pa za manj agresivno in ozdravljivo obliko kožnega raka.

V Kliniki OMNIA vam po pregledu pri dermatologinji bulico kirurško odstranimo in s tem tudi vso rakavo tkivo. Ob rednih pregledih pri dermatologu, zaščiti pred soncem in samopregledovanju, pacient popolnoma ozdravi.

Ploščatocelični karcinom je nevarnejša oblika kožnega raka, ki jo prav tako najpogosteje najdemo na obrazu, vratu ter hrbtiščih rok, ki so najbolj soncu izpostavljeni deli telesa in je koža na teh mestih večkrat poškodovana (opečena).

Opazimo ga kot na dotik občutljivo ploščato izboklino, ki se z meseci povečuje in postaja vse bolj boleča. Na njej se pojavijo rane, hrapava površina, krvavitve. Tudi ta vrsta raka je pogostejša pri populaciji nad 65 let, največkrat zaradi škodljivega UV sevanja, pa tudi ob zavrtem imunskem sistemu zaradi jemanja zdravil po transplantaciji organov, pri kroničnih ranah ali celo uživanju tobaka.

Ploščatocelični karcinom je nevarnejši, saj sčasoma zaseva v bližnje bezgalke in oddaljene organe, a ga ob pravočasnem odkritju lahko kirurško odstranimo v Kliniki OMNIA.

Po odstranitvi vas bodo naše izkušene dermatologinje redno spremljale in vas podučile o pomembnosti samopregledovanja in zaščiti kože pred nadaljnjimi kožnimi spremembami. Ob zgodnjem ukrepanju je tudi tukaj pričakovati pacientovo okrevanje.

Maligni melanom pa je najnevarnejša oblika kožnega raka. Ne izbira mesta ali starosti svojih »žrtev«, saj lahko zaradi njega zbolijo že otroci.

Do mutacijskih sprememb lahko pride v popolnoma zdravem tkivu, ali že obstoječem znamenju. Velik dejavnik tveganja je izpostavljanje UVA in UVB sevanju, zato je nujna zaščita pred soncem, še posebej se mu moramo izogibati med 11. in 16. uro v vseh letnih časih, ne zgolj poleti.

Če ga odkrijemo dovolj zgodaj, lahko s kirurško odstranitvijo odvzamemo vse obolele celice in pacient popolnoma okreva. V četrti fazi je možnost okrevanja le še 5-odstotna, zato je nujno opazovanje sprememb na koži. Več o malignem melanomu ter kako ga prepoznamo, preberite tukaj.

Ker je kožni rak edini, ki je opazen s prostim očesom, specialistke dermatovenerologije Mojca Sever, Ana Slana in Maja Marolt, ki nudijo dermatološke preglede v Kliniki OMNIA, močno poudarjajo pomen rednega samopregledovanja.

Dovolj je 10 minut na mesec: goli se postavite v kopalnico in natančno preglejte vsa znamenja po telesu in obrazu. Tako boste nemudoma opazili spremembe velikosti, oblike ali barve znamenj, in lahko še pravočasno prišli na pregled v Kliniko OMNIA, kjer morebitne rakave spremembe dermatologinje preverijo z dermatoskopom.

Glede na to, da naj bi kmalu že vsak peti Evropejec imel kožnega raka, v Kliniki OMNIA toplo priporočamo preventivni dermatološki pregled enkrat na leto. Ne odlašajte in rezervirajte svoj termin za posvet v Kliniki OMNIA na info@klinika-omnia.com oziroma na telefonski številki 059 103 103.