ortoped pregled
  • 3

Bolečine v sklepih ali mišicah so najpogostejši vzrok za obisk osebnega zdravnika. Kadar gre za stanje, ki ga družinski zdravnik ne more sam pozdraviti, nas napoti k specialistu – ortopedu. Kaj moramo vedeti, preden obiščemo ortopeda, da bo naš obisk čim bolj učinkovit? 

Kdo je ortoped in kaj zdravi?

Ortopedija je medicinska veja, ki obravnava bolezni in poškodbe mišično-skeletnega sistema, torej mišic, kosti, sklepov, vezi in kit. Ortoped je zdravnik, na katerega se obrnejo ljudje vseh starosti, od dojenčkov do starostnikov, ki imajo bolečine ali poškodbe v določenem delu telesa, na primer kolku, kolenu, komolcu, hrbtenici, ramenih …

Ortopedov pristop k zdravljenju je nekirurški ali kirurški, odvisno od poškodbe oziroma bolezenskega stanja. Najpogostejša stanja, ki jih obravnava ortoped, so: športne preobremenitvene poškodbe, natrgane mišice, poškodbe vezi, zlomi kosti, zvin gležnja, bolečine v križu, teniški komolec, vnetja tetiv, tekaško koleno …

športna poškodba

 

Kako poteka specialistični pregled pri ortopedu?

Pregled pri ortopedu je sestavljen iz več delov: pogovora, kliničnega pregleda, odločitve o poteku zdravljenja in nadaljnje obravnave.

Pogovor s pacientom poteka v obliki vprašanj, s katerimi ortoped izve več o vaših težavah in bolečinah.

Igor Vučajnk, dr. med., specialist ortopedije, pogovor s pacientom rad primerja z intervjujem:

»Pogovor ortopeda in pacienta je neke vrste intervju o vaši bolečini – da vašo bolečino čim bolje spoznamo, vam ortopedi zastavimo ključna vprašanja. Vaši odgovori povedo veliko o bolečini in mišično-skeletni poškodbi, še preden se klinični pregled sploh prične. Dobro je, da je pacient pri odgovorih čim bolj natančen, saj bo tako pregled kar najbolj učinkovit. Saj veste, v dobrem intervjuju so vprašanja kratka, odgovori pa obširni, da dobro spoznamo intervjuvanca.«

5 najpogostejših vprašanj, ki vam jih bo zastavil ortoped:

  • Kje občutite bolečino?
  • Kako huda je bolečina in kakšnega tipa je?
  • Kaj sproži bolečino in kako pogosto se pojavlja?
  • Kaj jo poslabša in kaj izboljša?
  • V kolikšni meri vas bolečina ovira pri vsakdanjem življenju?

 

Seveda se bo zdravnik pozanimal še o vaših morebitnih drugih težavah ali zdravilih, ki jih jemljete, alergijah, razvadah. Po pogovoru sledi klinični pregled, pri katerem ortoped pretipa prizadeti del telesa, ob tem pa je pozoren na simetričnost levega in desnega dela, kožne spremembe, otekline, deformacije sklepa ali kosti, nenazadnje pa tudi na bolečino, ki jo povzroči s pritiskom. Palpaciji oziroma tipanju sledi ocena gibljivosti sklepa: aktivna gibljivost, tako da sklep premikate sami, ali pasivno, da vam del telesa premika zdravnik. Tudi tokrat bo pozoren na morebitno bolečino, ki jo premikanje uda povzroča. Glede na prizadeti del telesa se lahko ortoped odloči še za nekatere specialne teste, ki mu pomagajo pri diagnozi.

Po kliničnem pregledu zdravnik specialist postavi diagnozo ter naredi načrt zdravljenja.

Kdaj naj obiščem ortopeda?

Prav vsaka bolečina, ki jo občutite, še ne pomeni nujno bolezni ali okvare, lahko pa je njen prvi pokazatelj. Če občutite bolečine pri vsakdanjih opravkih, na primer med hojo, sedenjem, pri ležanju, če vas bolijo sklepi, kosti, vezi ali imate težave s hrbtenico, je pomembno, da pravočasno obiščete ortopeda. Simptomi, ki lahko kažejo okvaro ali bolezen mišično-skeletnega sistema in narekujejo pregled pri specialistu ortopedije, so: bolečine v križu ali drugih delih hrbtenice, bolečine na sklepnih delih telesnih udov, ponavljajoči se zvini gležnja, mravljinčenje v dlani, kriv palec na nogi, otekline ali zmanjšana gibljivost sklepov, njihova nestabilnost, deformacije skeleta …

Obisk ortopeda priporočamo tudi rekreativnim športnikom, ki se želijo izogniti poškodbam zaradi nepravilne ali preobremenitvene vadbe. Specialist vam bo svetoval pravilni način treninga, morda pa omejil ali prepovedal določene vaje, zaradi katerih bi lahko prišlo do slabšanja stanja ali poškodb.

bolečine v križu

 

Kam in kako najhitreje do ortopeda?

Po navadi se ljudje ob bolečinah obrnemo na osebnega zdravnika. Ta nas napoti k specialistu, a ob (pre)dolgih čakalnih vrstah, je z bolečinami težko živeti in opravljati vsakodnevne opravke. Zato se lahko kadar koli obrnete na Kliniko OMNIA, kjer med drugim deluje tudi samoplačniška ortopedska ambulanta. Pričakal vas bo prijazen, strokoven in oseben pristop ter vrhunska obravnava pri specialistu ortopedije, Igorju Vučajnku, dr. med., izkušenemu strokovnjaku, ki se vam bo povsem posvetil. V Kliniki OMNIA ponujamo osnovni in razširjeni ortopedski pregled, prav tako pa številne diagnostične preiskave in operativne posege, ki se uporabljajo pri odkrivanju in zdravljenju ortopedskih obolenj. 

Samoplačniški pregled pacientu omogoči takojšnjo obravnavo, postavitev diagnoze, pa tudi takojšen pričetek zdravljenja. Prihranite svoj čas in čim prej odpravite bolečino, preden bo postala neznosna! Naročite se na specialistični ortopedski pregled brez čakalnih vrst na info@klinika-omnia.com ali nas pokličite na 059 103 103.